#

Ons hardnekkige seksisme

08 Mrt 2017

Voorzitter Jantine haar laatste blog in haar rol als voorzitter van de Jonge Democraten over seksisme en feminisme op de internationale vrouwendag


Vandaag, op 08 maart 2017, is het internationale vrouwendag. Een dag die helaas nog meer dan nodig is. Een dag die ons allemaal pijnlijk duidelijk maakt (of zou moeten maken) dat er nog steeds aandacht geschonken moet worden aan het feit dat vrouwen nog niet geheel gelijk staan aan de man. Waar in ontwikkelingslanden meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt (walgelijk, ik weet het) en er in Amerika letterlijk staten zijn waar vrouwen nog steeds geen grote aankopen mogen doen zonder hun man, worstelt Nederland nog steeds met vrouwen op topfuncties krijgen en een hardnekkig seksisme.

Dat laatste is gelijk een probleem dat enorm wordt onderschat. Opmerkingen als ‘ga jij maar naar de keuken’ tijdens het werk worden gezien als grappig, en vrouwen moeten daar maar tegen kunnen. Gefluit op straat horen vrouwen maar te accepteren, want het is toch een compliment? Blijkbaar vindt de betreffende man je mooi. En dan heb ik het nog niet eens over het ongewenste contact op stap, waar vrouwen natuurlijk zelf om vragen. Ik bedoel, kijk wat ze aan heeft? Soms vergeet ik wel eens dat wij als vrouwen compleet verantwoordelijk zijn voor de opmerkingen en de acties van mannen.

Ik ben oprecht van mening dat een vrouw naakt over straat zou moeten kunnen lopen, dat geeft niemand het recht om haar ongewenst aan te raken, naar haar te fluiten of ongepaste opmerkingen te maken. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen acties, dat zou niet moeten afhangen van hoe de ander zich gedraagt en/of kleedt.

Het zijn niet alleen de zure feministen die hier met gebalde vuist tegen ingaan. Gelukkig zijn er ook een hoop mannen die zich hiervoor inzetten en het anders willen zien.
Wanneer je internationale vrouwendag opzoekt op Google zie je verscheidene blogs en evenementen voorbij komen. Ook op social media zie ik meerdere stukken over deze dag en dit onderwerp. Toch valt het me op dat er nog regelmatig naar vrouwen wordt gerefereerd als ‘’onze vrouwen, dochters, zussen’’, wat volgens mij een onderdeel is van het probleem.

Er wordt mannen namelijk gevraagd zich in te beelden hoe ze zich zouden voelen als hun dochter aangerand zou worden, of als hun vriendin/vrouw op straat lastig gevallen zou worden. Pas dan is het ernstig en moet er iets aan gedaan worden. Jammer dat dat nodig is, want vrouwen zijn meer dan dat. Vrouwen zijn mensen, en die zouden met rust gelaten moeten worden. Niet alleen omdat we jullie vrouwen, dochters en zussen zijn, maar omdat we mensen zijn en we daar recht op hebben, net als iedereen.

Laten we met zijn allen onze verantwoordelijkheid nemen en hier iets aan doen. Ouders, voed jullie kinderen niet met seksisme op, maar leer jullie zonen om respectvol met mensen om te gaan (mensen, niet alleen vrouwen). Leer jullie dochters om zelfrespect te hebben, zich niet te verontschuldigen voor wie ze zijn en om grenzen aan te geven. Mannen, word wakker en zie in dat dit niet langer zo kan. Vrouwen, word wakker en accepteer dit niet meer. Ik geloof dat er dan een verandering in dit land ontstaat waar we met zijn allen trots op kunnen zijn.

Categorie: Nieuws