#

Zichtbaar jezelf kunnen zijn

04 Apr 2017

Nederland is het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk bij wet heeft bekrachtigd.  Sindsdien is er veel veranderd. We hebben een Coming-Outdag gekregen, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Ook kennen we de Roze Zaterdag, de Paarse Vrijdag, en nog talloze andere evenementen. Nederland heeft veel verenigingen die acceptatie en gelijke rechten mogelijk proberen te maken voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in Nederland en in de rest van de wereld. En dat is helaas nog altijd hard nodig.

Een recent voorbeeld gaat over twee mannen, die in Arnhem afgelopen zondagnacht ernstig zijn toegetakeld. Na het stappen liepen zij hand in hand naar huis toe, toen een groep jongeren langs kwam fietsen. De mannen werden uitgescholden en er ontstond een ruzie. Vervolgens werden zij uit elkaar getrokken en zijn uiteindelijk allebei gewond geraakt. Wat een leuke stapavond leek te worden, eindigde in een nachtmerrie. Een van de slachtoffers heeft zijn verhaal op Facebook gedeeld en al gauw is het door duizenden mensen gedeeld.

Helaas is dit voorbeeld slechts één uit vele andere en moet er nog heel wat gebeuren voordat de LGBT-community volledig geaccepteerd zal worden. D66 doet er alles aan om dit te bereiken. Zo is het de enige partij die vindt dat landen die willen toetreden tot de EU het burgerlijk huwelijk moet opstellen voor paren van het gelijke geslacht, en dat adoptie door homoseksuele paren moet worden erkend. D66 is de meest homovriendelijke politieke partij van Nederland.

Dit werd gisteren maar weer bevestigd, toen D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Wouter Koolmees hand in hand liepen over het binnenhof van Den Haag. Dit naar aanleiding van de actie #allemannenhandinhand, dat is opgezet door Barbara Barend uit solidariteit met de slachtoffers, uit afschuw over het geweld en als uitdrukking van de diversiteit in ons land.

Alexander Pechtold zegt: "In Nederland koesteren we onze waarden van verdraagzaamheid en vrijheid. De vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. We tolereren niet dat twee mannen met geweld worden belaagd wanneer zij uitkomen voor hun liefde." Beter kan ik het niet verwoorden. Want afgetuigd worden omdat je van elkaar houdt, dat zou niemand mee mogen maken.

Namens de Jonge Democraten Fryslân,

Jildau Meijer - Voorzitter Jonge Democraten Fryslân

Nina van 't Noordende - Bestuurslid Pers en Politiek

 

Zie ook: www.coc.nl

 

 

Categorie: Nieuws