Nieuws/Nijs&blogs

Op deze pagina's lees je nieuws vanuit de afdeling!

Kroegentocht n.a.v. horecatijden

Persbericht kroegentocht 22-05-2017

Het vrijgeven van de sluitingstijden in de horeca is al tijden een populair onderwerp in Leeuwarden. Terecht, want met Leeuwarden als groeiende studentenstad wordt het tijd om te moderniseren en horecaondernemers de ruimte te geven om zelf te besluiten wanneer ze dicht gaan. D66 Leeuwarden pleit voor het vrijgeven van deze sluitingstijden, iets waar de Jonge Democraten Fryslân volledig achter staan. Voorzitter Jildau Meijer: ‘’Stappen in Leeuwarden is altijd gezellig. Het is jammer dat de horecaondernemers momenteel verplicht worden om op een bepaalde tijd te sluiten, volgens mij kunnen ze dat prima zelf. Daarnaast is het ook gewoon een gemiste kans, Leeuwarden is een studentenstad en het is eigenlijk te gek voor woorden dat de raad niet meegaat in deze groei. Het zou voor de stad een enorme stap vooruit zijn.’’

De Jonge Democraten Fryslân organiseren maandag 22-05-2017 een kroegentocht, om nogmaals de aandacht voor dit onderwerp te vragen.
Jildau Meijer: ‘’Iedereen is welkom tijdens deze kroegentocht, we willen er met zijn allen een geweldige avond van maken. Laten we hopen dat die sluitingstijden snel verleden tijd zijn, dan kunnen we bij de volgende kroegentocht zelf besluiten wanneer we naar huis gaan’’. De kroegentocht zal om 21:00 uur beginnen in De Kantelaar, daar wordt er verzameld en wordt de tocht afgetrapt met een drankje.

Blog International Day of Silence

Voorzitter Jildau Meijer schrijft vandaag haar blog over de International Day of Silence.

Waarom? Waarom ik, elke dag weer?! Elke dag weer zijn ze er om mij de grond in te trappen en om me te vernederen. Elke dag weer ben ik de pineut. Niemand wil met mij omgaan, uit angst dat ze ook gepest zullen worden. Daarom sta ik er elke dag alleen voor. Waarom?!

Elk jaar staan we de derde vrijdag in april stil bij de gevolgen van pesten door een dag stil te zijn. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 leerlingen worden gepest. Dit zijn 3 leerlingen per klas! De gevolgen van pesten hebben een grote en vaak levenslange impact op de kinderen. Doordat kinderen gepest worden gaat het op school niet goed, krijgen ze angst om naar school te gaan en zijn ze bang om nieuwe vrienden te maken. Het ergste is nog dat ze depressief worden en aan zelfmoord denken; sommige houden het niet bij eraan denken.

In onze maatschappij is het zo gebruikelijk om mensen die anders zijn raar aan te kijken en belachelijk te maken. Dit geven we onze kinderen mee en hierdoor doen ze precies hetzelfde bij andere kinderen. Maar is anders zijn nou echt zo verkeerd? Mag een kind zichzelf niet ontwikkelen om net wat anders te zijn dan de rest? Moeten we allemaal hetzelfde zijn? Mij lijkt dat zo’n saaie wereld. Het maakt de wereld juist mooier als iedereen zichzelf is!

We staan vandaag op International Day of Silence stil bij het feit dat er zoveel gepest wordt en dat dit moet veranderen! Laat iedereen zichzelf zijn en ontwikkelen! En als je ziet dat er gepest wordt doe er wat aan in plaats van zwijgen en niks doen. Samen kunnen wij de wereld beter maken!

Zichtbaar jezelf kunnen zijn

Nederland is het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk bij wet heeft bekrachtigd.  Sindsdien is er veel veranderd. We hebben een Coming-Outdag gekregen, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Ook kennen we de Roze Zaterdag, de Paarse Vrijdag, en nog talloze andere evenementen. Nederland heeft veel verenigingen die acceptatie en gelijke rechten mogelijk proberen te maken voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in Nederland en in de rest van de wereld. En dat is helaas nog altijd hard nodig.

Een recent voorbeeld gaat over twee mannen, die in Arnhem afgelopen zondagnacht ernstig zijn toegetakeld. Na het stappen liepen zij hand in hand naar huis toe, toen een groep jongeren langs kwam fietsen. De mannen werden uitgescholden en er ontstond een ruzie. Vervolgens werden zij uit elkaar getrokken en zijn uiteindelijk allebei gewond geraakt. Wat een leuke stapavond leek te worden, eindigde in een nachtmerrie. Een van de slachtoffers heeft zijn verhaal op Facebook gedeeld en al gauw is het door duizenden mensen gedeeld.

Helaas is dit voorbeeld slechts één uit vele andere en moet er nog heel wat gebeuren voordat de LGBT-community volledig geaccepteerd zal worden. D66 doet er alles aan om dit te bereiken. Zo is het de enige partij die vindt dat landen die willen toetreden tot de EU het burgerlijk huwelijk moet opstellen voor paren van het gelijke geslacht, en dat adoptie door homoseksuele paren moet worden erkend. D66 is de meest homovriendelijke politieke partij van Nederland.

Dit werd gisteren maar weer bevestigd, toen D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Wouter Koolmees hand in hand liepen over het binnenhof van Den Haag. Dit naar aanleiding van de actie #allemannenhandinhand, dat is opgezet door Barbara Barend uit solidariteit met de slachtoffers, uit afschuw over het geweld en als uitdrukking van de diversiteit in ons land.

Alexander Pechtold zegt: "In Nederland koesteren we onze waarden van verdraagzaamheid en vrijheid. De vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. We tolereren niet dat twee mannen met geweld worden belaagd wanneer zij uitkomen voor hun liefde." Beter kan ik het niet verwoorden. Want afgetuigd worden omdat je van elkaar houdt, dat zou niemand mee mogen maken.

Namens de Jonge Democraten Fryslân,

Jildau Meijer - Voorzitter Jonge Democraten Fryslân

Nina van 't Noordende - Bestuurslid Pers en Politiek

 

Zie ook: www.coc.nl

 

 

Ons hardnekkige seksisme

Voorzitter Jantine haar laatste blog in haar rol als voorzitter van de Jonge Democraten over seksisme en feminisme op de internationale vrouwendag


Vandaag, op 08 maart 2017, is het internationale vrouwendag. Een dag die helaas nog meer dan nodig is. Een dag die ons allemaal pijnlijk duidelijk maakt (of zou moeten maken) dat er nog steeds aandacht geschonken moet worden aan het feit dat vrouwen nog niet geheel gelijk staan aan de man. Waar in ontwikkelingslanden meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt (walgelijk, ik weet het) en er in Amerika letterlijk staten zijn waar vrouwen nog steeds geen grote aankopen mogen doen zonder hun man, worstelt Nederland nog steeds met vrouwen op topfuncties krijgen en een hardnekkig seksisme.

Dat laatste is gelijk een probleem dat enorm wordt onderschat. Opmerkingen als ‘ga jij maar naar de keuken’ tijdens het werk worden gezien als grappig, en vrouwen moeten daar maar tegen kunnen. Gefluit op straat horen vrouwen maar te accepteren, want het is toch een compliment? Blijkbaar vindt de betreffende man je mooi. En dan heb ik het nog niet eens over het ongewenste contact op stap, waar vrouwen natuurlijk zelf om vragen. Ik bedoel, kijk wat ze aan heeft? Soms vergeet ik wel eens dat wij als vrouwen compleet verantwoordelijk zijn voor de opmerkingen en de acties van mannen.

Ik ben oprecht van mening dat een vrouw naakt over straat zou moeten kunnen lopen, dat geeft niemand het recht om haar ongewenst aan te raken, naar haar te fluiten of ongepaste opmerkingen te maken. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen acties, dat zou niet moeten afhangen van hoe de ander zich gedraagt en/of kleedt.

Het zijn niet alleen de zure feministen die hier met gebalde vuist tegen ingaan. Gelukkig zijn er ook een hoop mannen die zich hiervoor inzetten en het anders willen zien.
Wanneer je internationale vrouwendag opzoekt op Google zie je verscheidene blogs en evenementen voorbij komen. Ook op social media zie ik meerdere stukken over deze dag en dit onderwerp. Toch valt het me op dat er nog regelmatig naar vrouwen wordt gerefereerd als ‘’onze vrouwen, dochters, zussen’’, wat volgens mij een onderdeel is van het probleem.

Er wordt mannen namelijk gevraagd zich in te beelden hoe ze zich zouden voelen als hun dochter aangerand zou worden, of als hun vriendin/vrouw op straat lastig gevallen zou worden. Pas dan is het ernstig en moet er iets aan gedaan worden. Jammer dat dat nodig is, want vrouwen zijn meer dan dat. Vrouwen zijn mensen, en die zouden met rust gelaten moeten worden. Niet alleen omdat we jullie vrouwen, dochters en zussen zijn, maar omdat we mensen zijn en we daar recht op hebben, net als iedereen.

Laten we met zijn allen onze verantwoordelijkheid nemen en hier iets aan doen. Ouders, voed jullie kinderen niet met seksisme op, maar leer jullie zonen om respectvol met mensen om te gaan (mensen, niet alleen vrouwen). Leer jullie dochters om zelfrespect te hebben, zich niet te verontschuldigen voor wie ze zijn en om grenzen aan te geven. Mannen, word wakker en zie in dat dit niet langer zo kan. Vrouwen, word wakker en accepteer dit niet meer. Ik geloof dat er dan een verandering in dit land ontstaat waar we met zijn allen trots op kunnen zijn.


Het democratische congres

Op zaterdag 28 januari ben ik naar het congres van onze moederpartij D66 in Nieuwegein geweest. De toon van verandering bepaalde het geluid.

We moeten - in deze tijd van populisme en verdeling - opkomen voor ons eigen geluid en de verbinding. Ik hoorde geluiden over dat de globalisatie niet voor iedereen werkt en dat Europa echt hervormd moet worden. Ik hoorde geluiden over dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen op het werk en in het onderwijs. Die stappen willen de democraten graag zetten. 

Om op te komen voor die verandering, die stappen vooruit, moet bij de komende verkiezingen iets gebeuren. De verkiezingen op 15 maart worden de belangrijkste verkiezingen ooit, zei campagneleider Sjoerd Sjoerdsma. Wij geven ons land niet weg aan Wilders, zoals de Amerikanen Amerikanen aan Trump gaven. Wie zwijgt, stemt toe. Wie zich uitspreekt, bouwt mee. 

Het is dan ook juist daarom dat wij als Jonge Democraten Fryslân zij aan zij campagne voeren met D66. Wij waren er al op straat met Jan Paternotte, met de in gesprek met actie en straks, in de campagne, zijn wij er weer. 

Als het aan mij ligt, wordt D66 daardoor de grootste partij. We krijgen het voor elkaar.

Samen staan we sterker. Wil jij helpen met de campagne? Neem dan contact met ons op, bel ons of mail naar: secretaris.friesland@jongedemocraten.nl

Door: Sjirk Bruinsma Algemeen Secretaris Jonge Democraten Fryslân

Nieuws

Kroegentocht n.a.v. horecatijden

Persbericht kroegentocht 22-05-2017 Het vrijgeven van de sluitingstijden in de horeca is al tijden een populair onderwerp in Leeuwarden. Terecht, want met Leeuwarden als groeiende studentenstad wor...

Lees meer...

zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 02 december 11:00
PI-Dag - Politiek Inhoudelijke Dag - Landelijk
donderdag 07 december 19:30
Schrijfmarathon voor Amnesty - Landelijk
donderdag 14 december 12:00
IFLRY Congres - Landelijk
vrijdag 15 december 17:00
BBBB Arnhem-Nijmegen - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 16 december 18:00
Kerstgala - Landelijk
zondag 17 december 15:00
Zondag met FemDem - Landelijk
vrijdag 05 januari 19:00
Nieuwjaarsborrel & Kick-off Campagne #GR2018 - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten